10 Vinuri deosebite perfecte pentru zilele speciale din viața ta

April 11, 2018 - Cadouri

Ocazia de a bea un vin bun atunci când planifici o surpriză sau o seară specială este un ” must have”. Un vin bun îl recunoști după gust și miros. Vă asigur că toată selecția de mai jos este una de top și veți impresiona prin rafinament și bun gust indefierent pe care optați să îl alegeți.

Numere de masă cu sticle de vin și flori pentru nunți relaxante, de vară

Vinurile de nuntă sunt unele speciale care împacă cât mai mulți invitați și care merg de minune cu felurile de mâncare alese. Specialiștii spun că o sticlă de vin de 750 ml este suficientă pentru 2.15 invitați, dar pentru un calcul cât mai exact este important să știi dacă nunta va fi una de zi, dacă este sâmbăta sau duminica și câți dintre cei nvitați vin cu mașina personala. În funcție de categoria de vârstă predominantă poți ști care cantitate va predomina mai mult; e bine de știu că tinerii prefera vinul roșu, în timp de persoanele în vârstă îl evită pentru că poate produce palpitații.

Astăzi o să ne axăm doar pe vinuri de lux în diferite sortimente, care vin tocmai din Toscana – regiune renumită în Italia pentru aerul său curat, mâncarea excelentă și vinurile savuroase.

Nu mai zic că, pe sticla de vin puteți scrie diferite mesaje, chiar și cererea în căsătorie! 🙂

Dopurile de plută pot fi reutilizate și după ce se deschid sticlele cu vin

1. Castellare di Castellina – Coniale 2011 – 255 RON

Cu un miros intens, de paine prajita, cafea, coacaze negre si o adiere de cedru, acest vin are un gust destul de complex de cirese negre uscate, espresso, salvie, piele; corp plin, bogat, cu tanini fini care persista in sfarsitul caracterizat de o complexitate stratificata. Este perfect pentru serile de vara cu alaturi de un gratar bun sau branzeturi picante.

2. Brunello di Montalcino “Alta” 2010– 210 RON

Este un vin cu un miros intens si parfumat, de fructe negre de padure, lavanda si condimente. Gustul este unul profund si serios, cu un echilibru si o complexitate uluitoare; arome splendide de coacaze rosii si zmeura coapte, cimbru, cardamom, bergamote si tutun; sfarsit lung, in care taninii se fac simtiti in concentratia ideala. Vinul este produs de Tenuta Buon Tempo – Montalcino din soiul Sangiovese Grosso.
Merge de minune alaturi de carne, coaste si carnati la gratar, carne rosie fripta, vanat.

3. Vite Colte – Barolo del comune di Barolo DOCG “Essenze” 2011 – 170 RON

Sec, generos si cald, cu textura si corp impresionante; arome ample de fruct, note de fructe salbatice si cirese, cu adieri de ciocolata, usor picant; tanini catifelati si sfarsit lung, pur si elegant. Vinul este produs de Terre da Vino – Piemonte din soiul Nebbiolo(100%). Recomandarile gastronomice ar fi: risotto cu trufe albe, ossobuco, vita, vitel, vanat (mistret, caprioara, fazan), biftec, miel, piept de rata, foie gras, paste cu sos de rosii sau trufe, branzeturi (Parmigiano Regiano, Pecorino, Gouda, Cheddar, Gorgonzola)

4.  Bodegas Volver – La Mancha – Single Vineyard 2014 • Volver – 75RON

Aciditate vioaie, cu arome de cirese dulci, vanilie si cola; taninii supli devin mai puternici in finalul in care revin notele florale si de cola.

Vin produs de Bodegas Volver – D.O. La Mancha, via Finca Los Juncares din Tempranillo – vite vechi de peste 60 de ani; struguri dintr-o singura vie, cultivati si recoltati manual, meticulos sortati la crama.

5. Muga – Prado Enea Gran Rezerva 2004 –  255RON

Expresiv si concentrat, cu arome intense de cirese, coacaze, lemn dulce, cu placute tente florale si afumate. Savuros, echilibrat si rotund, cu o dulceata foarte placuta, arome puternice si vibrante de trufe, coacaze rosii, visine din visinata, condimente, ciocolata amaruie si lemn dulce pe fond de tutun si piele; sfarsit puternic in care persista aciditatea ferma si intreaga paleta aromatica. Maturat 12 luni in butoaie frantuzesti mari, 3 ani in baric si 3 ani la sticla.

6. Tenuta Sant\’Antonio – Scaia Paradiso 2015 – 85 RON

Fin si cald, cu o senzatie catifelata care invaluie intreaga gura si cu foarte placute note afumate. Este un vin produs de Tenuta Sant’Antonio – Veneto din soiurile Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon, unde strugurii sunt culesi manual din vii vechi de 20-25 ani.

Se asorteaza de minune cu feluri principale cu trufe si sosuri de carne, carne rosie la gratar, branzeturi maturate

7. Rocca di Frassinello – “Ornello” 2014 – 88 RON

Catifelat si bine-structurat, cu o mare fructuozitate, echilibrata de taninii moi si invaluitori. Vin produs de Rocca di Frassinello – IGT Maremma, Toscana din soiurile 40% Sangioveto (Sangiovese), 20% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot. Maturat 10 luni in baricuri 50% noi si 6 luni la sticla.

8. Argiano – Rosso di Montalcino 2016– 79 RON

Facut din struguri culesi si selectionati manual, vinul este echilibrat si concentrat, cu arome de fructe rosii de padure, cirese si condimente; corp mediu, concentrat, cu tanini moi si sfarsit persistent. Vin produs de Argiano – Montalcino, Toscana, 100% din soiul Sangiovese Grosso.

9. Bodegas Volver – La Mancha – Single Vineyard 2014– 75 RON

Volver Single Vineyard, cel mai bun vin produs in La Mancha, este expresia terroir-ului unic de la Finca Los Juncares, o veche vie de Tempranillo plantata intr-unul din solurile cele mai sarace din Spania- unul dintre cele mai sarace din punct de vedere viticol. Singurele plante care mai pot trai in aceste conditii sunt usturoiul vanat spaniol si tufele de pin salbatic care cresc in via noastra. Atunci cand au descoperit via, Jorge Ordonez si partenerul sau Rafael Canizares au stiut ca vor face de aici un vin emblematic.

10. Vite Colte – Barolo del comune di Barolo DOCG “Essenze” 2011 170 RON

Produs prin metoda traditionala, din struguri selectionati de pe loturi mici din cele mai bune vii ale apelatiunii. Toate vinurile sunt fermentate separat. Fermentarea in tancuri de inox este urmata de asamblarea vinurilor cu cea mai buna tipicitate pentru anul de recolta. Vinul este maturat 24 luni in butoaie mici de stejar si 6 luni la sticla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *