Invitații de nuntă personalizate by Bianca Hațeganu Kerschner

November 5, 2017 - Invitații nuntă & botez

Prin artă, Bianca Hațeganu Kerschner practică ieșirea din timp. De la invitațiile de tip ilustrație în care pune laolaltă, parcă în joacă, simboluri și chipuri, și până la obiectele de anticariat care primesc, prin mâna ei, o a doua șansă la viață, artista dăruiește “suspendări” din realitatea imediată. A studiat în București (Facultatea și Masterul în Arte Grafice la UNARTE) și a participat la numeroase expoziții de grup (pictură și ilustrație), atât în țară, cât și în străinătate (Nancy, Salzburg). Recent s-a întors din Italia unde și-a perfecționat tehnica de lucru la workshop-ul condus de Joanna Concejo și pregătește ilustrarea unei hărți turistice a orașului Salzburg pentru aplicația Salzburg Walking Tours.

Bianca locuiește și lucrează în Salzburg și o puteți contacta pentru comenzi, aici.

Cum ți-a venit ideea unor invitații de nuntă personalizate?

După ce am făcut invitațiile pentru nunta mea, mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fac astfel de ilustrații și pentru prieteni și publicul larg. Încerc să transpun realitatea într-o poveste colorată, pe hârtie. Desigur, sunt esențiale indiciile și fotografiile trimise de miri, însă, ca orice artist, îmi las imaginația liberă să îmbogățească povestea.

De ce indicii ai nevoie ca să începi lucrul?

În primul rând, portretele mirilor. Apoi, am nevoie de câteva fotografii generale cu siluetele lor ca să îmi pot da seama de proporții, de cum arată unul lângă celălalt. La final, pentru compunerea background-ului, mă interesează să știu dacă au o temă preferată a nunții sau dacă doresc să aibă un element anume în cadru. De exemplu, prietenii pentru care am realizat recent o invitație și-au dorit foarte mult să le desenez pisica.

Copyright: www.sesivede.ro

Atât literele, cât și conceptul grafic al scrisului poartă semnătura Biancăi. Pe noi ne-au dus cu gândul la manuscrisele vechi, bogat ornate cu litere decorative. 

Ce teme ai abordat până acum?

Pentru invitația noastră, am ales un prim-plan cu noi doi, iar în spate, un fragment de arhitectură – intrarea în restaurantul unde a avut loc petrecerea. Este vorba despre Casa Oamenilor de Știință, un spațiu care ne-a impresionat mult atât prin prestanța clădirii, cât și prin bogăția finisajelor și a decorațiilor interioare. O altă temă abordată recent s-a “hrănit” din folclorul românesc. Pe hainele mirilor identificai influențele portului tradițional, iar în spatele lor, pe fundal, erai invitat la un regal al motivelor populare românești – flori și frunze stilizate, animale și păsări etc – în nuanțe de verde și albastru. Pe viitor, mi-ar plăcea să explorez și teme indiene. Aștept provocări și din partea clienților! 🙂

Astfel, reușești să aduci folclorul în contemporaneitate într-o manieră fină și jucăușă. Povestește-ne puțin despre tehnica ta de lucru.

E o tehnică mixtă. Am lucrat cu tempera, cu acuarelă, puțin creion colorat, iar apoi am prelucrat pe calculator (contrast mai puternic, fundal curățat). Le trimit mirilor fișierul digital, iar ei îl printează. Până acum am lucrat doar pe format pătrat și a avut succes, dar pot încerca și alte variante.

Crezi că invitațiile personalizate și cele lucrate manual sunt la modă acum?

Da, fiindcă s-a eliberat piața, nu mai suntem dominați de firmele care fac invitații standard și doar atât. E loc și pentru viziuni noi, proaspete, iar artiștii au talent să umple acest gol. Cred că în timp gustul publicului se va educa, iar oamenii vor dori să se “însoțească” de obiecte unicat – depozitare ale propriei memorii, de ce nu? – în evenimentele importante din viața lor.

Realizat manul prin linogravură, fiecare exemplar este unic prin diferențele de culoare și imprimare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *